Etsitkö ilmanvaihtopalvelua Uudenmaan alueella?

Tervettä hengitysilmaa terveessä talossa


Elokuva-alalla on tapana kysyä, että mistä tietää että elokuva on hyvin valaistu. Vastaus on, että siitä, että sitä ei huomaa. Samalla tavalla voisi kysyä, että mistä tuntee toimivan ilmanvaihdon? Ja vastaus on tälläkin kertaa: siitä, että siihen ei kiinnitä huomiota. Kun ilmanvaihto on kunnossa, rakennuksessa on helppo hengittää, olla ja elää. Ilma on raikasta, se tuntuu vaihtuvan ja lämpötila on oikea viihtyisän asumisen kannalta.

Uutta taloa rakentaessa tai vanhaa rakennusta kunnostaessa toimiva ilmanvaihto on yhtä tärkeä osa rakennuksen peruskuntoa kuin lämmitysjärjestelmän tai vesi- ja viemäröintiratkaisujen toimivuus. Ilmanvaihdon kokonaisratkaisu kannattaa usein miettiä jo uutta rakennusta suunnitellessa. Mikä olisi moderni ilmanvaihtomenetelmä, jossa hyödynnettäisiin suomalaista ilmanvaihtotekniikkaa? Ilmanvaihdon suunnittelu aloitetaan ammattilaisten kanssa. Aeris on Espoossa sijaitseva yhtiö, joka on erikoistunut ilmanvaihdon eri osa-alueisiin. Meiltä onnistuu niin ilmanvaihdon saneeraus kuin ilmanvaihdon suunnittelu uuteen rakennukseen.


Asiantuntija tuntee ilmanvaihdon ratkaisut


Rakennuksissa ilmanvaihdolla tuotetaan puhdistettua ilmaa, jota on helppo hengittää. Yleisilmanvaihtoa tarvitaan, jotta esimerkiksi kosteus ja hiilidioksidin määrät pysyvät terveellisellä tasolla. Paitsi ihmiset, myös talo vaatii toimivaa ilmanvaihtoa, jotta sen rakenteet pysyvät kunnossa eivätkä esimerkiksi pääse kostumaan. Kostuneista rakenteista voi vapautua rakentamisen aikana syntyneitä epäpuhtauksia, joten hengittävä, terve talo on erityisen tärkeää, jotta vältetään erilaiset hometalojen riskit. Viime vuosikymmeninä hometalot ovat olleet taajaan uutisissa. Jos ilmanvaihto ei ole talossa kunnossa, on iso riski siihen, että myös talon rakenteihin tulee vaurioita. Toisaalta tunkkainen ilma voi kertoa siitä, että rakenteissa on jo ongelmia. Hyvä ilmanvaihto ja talon terveys kulkevat käsi kädessä.


Miten ilmanvaihto toteutetaan käytännössä?


Talon ilmanvaihdon toteutus voi vaihdella painovoimaisesta koneelliseen menetelmään. Kumpikin menetelmä pohjautuu paine-erojen hyödyntämiseen. Käytännössä paine-erot ilmenevät niin, että ilma virtaa suuresta paineesta pienempään. Koneellisessa ilmanvaihdossa tämä aiheutetaan puhaltimen avulla, perinteisessä painovoimaisessa ilmanvaihdossa taas hyödyntämällä sisä- ja ulkotilojen välistä eroa esimerkiksi lämpötilaeroissa. Myös

tuloilmanvaihto voidaan puhaltaa koneellisesti puhaltimella sisään; silloin puhutaan tulo- ja poistoilmanvaihdosta. Vanhastaan yleisempi on kuitenkin koneellisen poistoilman käyttö, jolloin käytetty ilma ikään kuin imetään pois hengitysilmasta, jolloin tilalle tulee raikasta ilmaa. Ilmastointi on vielä oma lajinsa. Siinä tuloilma jo