top of page

Ilmanvaihdon merkitys ja toiminta: Tietoa, sovelluksia ja riskejä

Ilmanvaihto on rakennusten terveyden ja mukavuuden kannalta keskeinen tekijä. Se auttaa tuomaan sisälle raikasta ilmaa hengitettäväksi ja poistamaan sisäilman epäpuhtaudet, jotka voivat olla haitallisia sekä ihmisille että rakennukselle. Mutta mitä ilmanvaihto todella tarkoittaa, ja kuinka sitä voidaan parantaa? Tutkitaan asiaa tarkemmin.

Ilmanvaihdon sovelluskohteita

Vaikka ihminen tarvitsee happea elääkseen, tarvittava ilmanvaihto on vain murto-osa koko rakennuksen ilmanvaihtotarpeesta. Esimerkiksi ihmisen keuhkot puhdistavat päivittäin yli 15 000 litraa ilmaa, mutta se ei ole ainoa epäpuhtauden lähde rakennuksissa. Rakennuksessa syntyy monia epäpuhtauksia, joita ei voida kokonaan eliminoida, esimerkiksi hiilidioksidia ja vesihöyryä. Siksi tarvitaan riittävää yleisilmanvaihtoa.


Ilmanvaihdon riskit

Ilmanvaihdon toiminta perustuu paine-eroihin, ja ilma virtaa aina korkeamman paineen alueelta alhaisemman paineen alueelle. Koneellinen ilmanvaihto ja painovoimainen ilmanvaihto hyödyntävät tätä periaatetta. Kuitenkin, jos ilmanvaihto on puutteellista tai epäsäännöllistä, se voi aiheuttaa sisäilmaongelmia. Huonosti hoidettu tuloilmakanavisto voi esimerkiksi kerryttää likaa ja ajan kuluessa alkaa haista, mikä voi heikentää sisäilman laatua.


Toimenpiteitä ilmanvaihdon parantamiseksi

Koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihdon etuna on mahdollisuus suodattaa tuloilmaa ja ottaa lämpöä talteen poistoilmasta. On kuitenkin tärkeää huolehtia, että järjestelmä toimii kunnolla ja sitä ylläpidetään säännöllisesti. Esimerkiksi ulkoilmaventtiilien kautta on järjestettävä hallittu korvausilman sisäänotto.


Rohkeasti kokeilemaan!

Ilmanvaihdon parantaminen voi tuntua monimutkaiselta, mutta pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus. Kokeilemalla erilaisia menetelmiä ja huolehtimalla säännöllisestä ylläpidosta voit parantaa rakennuksen sisäilmalaatua merkittävästi. Muista, että kaikki lähtee ymmärryksestä: mitä paremmin ymmärrät ilmanvaihdon merkityksen ja toiminnan, sitä paremmin voit huolehtia rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmästä.


IVAeris Oy - Luotettava kumppani ilmanvaihdon huollossa ja asennuksessa

IVAeris Oy on ilmanvaihdon asennus- ja huoltoyhtiö, joka kantaa ylpeänä arvojaan: Asiakastyytyväisyys, yhteistyö, vastuullisuus ja edistys. Ymmärrämme, kuinka tärkeää on pitää rakennuksesi ilmanvaihtojärjestelmä optimaalisessa kunnossa. Olemme sitoutuneet tarjoamaan korkealaatuista palvelua ja auttamaan sinua ylläpitämään terveellistä ja mukavaa sisäilmaa rakennuksessasi. Oli tarpeesi sitten uuden ilmanvaihtojärjestelmän asentaminen tai olemassa olevan järjestelmän huolto, voit luottaa meihin. Ota rohkeasti yhteyttä ja katsotaan yhdessä, kuinka voimme auttaa sinua.


WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE


IVAeris Oy

010 206 3000

www.aeris.fi

info@aeris.fiViimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page