Miten kauan taudinaiheuttajat säilyvät hengissä?

Päivitetty: 18. elok. 2020


Tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa oli mielenkiintoista asiaa bakteerien säilyvyydestä hengitysilmassa. Pohdinta liittyi Helsingin vanhan kirkon puistoon haudattuihin ruttoepidemian uhreihin vuonna 1710.Taudinaiheuttajabakteerit (esim. mycobacterium tubercolosis) kuolevat yleensä kehon ulkopuolella muutamassa vuodessa, virukset sitä vastoin ovat paljon heikompia ja voivat elää pinnoilla korkeintaan muutamia päiviä.


Silti jo muutaman päivän pidennetty elinikä tautiviruksille (mm. koronvirukselle) on suuri vaara yhteiskunnamme riskiryhmään kuuluville. Koronavirus ei ole hävinnyt maailmasta maagisesti, vaikka siltä saattaisi näyttää tai haluamme olla ajattelematta asiaa. Elämme vieläkin pandemian aikaa ja sairauksien määrä kasvaa vauhdilla, vaikkakin maailman toisella puolella.


Virustilanne Suomessa on suhteellisen hyvä. Kesää vasten tartuntojen määrä lähti laskuun, osittain siitä syystä, että vietämme enemmän aikaa ulkona ja hengitämme raikasta ulkoilmaa. Virushysteria unohtuu helposti. Kesä on kuitenkin lyhyt ja pian joudumme olemaan taas pitkiä aikoja sisätiloissa ilmojen kylmetessä.