top of page

Miten kauan taudinaiheuttajat säilyvät hengissä?

Päivitetty: 18. elok. 2020


Tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa oli mielenkiintoista asiaa bakteerien säilyvyydestä hengitysilmassa. Pohdinta liittyi Helsingin vanhan kirkon puistoon haudattuihin ruttoepidemian uhreihin vuonna 1710.Taudinaiheuttajabakteerit (esim. mycobacterium tubercolosis) kuolevat yleensä kehon ulkopuolella muutamassa vuodessa, virukset sitä vastoin ovat paljon heikompia ja voivat elää pinnoilla korkeintaan muutamia päiviä.


Silti jo muutaman päivän pidennetty elinikä tautiviruksille (mm. koronvirukselle) on suuri vaara yhteiskunnamme riskiryhmään kuuluville. Koronavirus ei ole hävinnyt maailmasta maagisesti, vaikka siltä saattaisi näyttää tai haluamme olla ajattelematta asiaa. Elämme vieläkin pandemian aikaa ja sairauksien määrä kasvaa vauhdilla, vaikkakin maailman toisella puolella.


Virustilanne Suomessa on suhteellisen hyvä. Kesää vasten tartuntojen määrä lähti laskuun, osittain siitä syystä, että vietämme enemmän aikaa ulkona ja hengitämme raikasta ulkoilmaa. Virushysteria unohtuu helposti. Kesä on kuitenkin lyhyt ja pian joudumme olemaan taas pitkiä aikoja sisätiloissa ilmojen kylmetessä.


Epidemian aikana toistettiin usein sitä, kuinka tilanne olisi ollut helpompi jos olisimme valmistautuneet epidemiaan paremmin. Valmiusaste ei ollut optimaalinen. Herääkin kysymys, olemmeko valmistautuneet hyvin tulevaan syksyyn. Oikeaoppinen ja riittävä ilmanvaihto tulisi pitää mielessä myös kesälomien aikana.


Kesän aikana on helppo huoltaa ja korjata ilmanvaihtojärjestelmiä ja tehdä remontteja. Teemmekö suositellut toimenpiteet ja varaudummeko tulevaan talveen? Kuten Game of Thronesissa usein sanottiin, talvi on tulossa.


Hoitakaa ilmanvaihtonne kuntoon.


Hengitä!


Tarvitset puhdasta ilmaa, ilman tauteja aiheuttavia epäpuhtauksia!


 
Jos epäilet ilmanvaihdon ongelmia ja välität terveellisestä sisäilmasta, ota yhteyttä ammattiaiseen tänään!


IVAeris Oy

010 206 3000

www.aeris.fi

info@aeris.fi

100 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page