top of page

Sisäilman Laatu: Asunnon Hankkijan Opas Ilmanvaihtoon ja Sen Merkitykseen

Sisäilmaongelmat voivat olla merkittävä huolenaihe asunnon ostajalle tai vuokraajalle. Ilmanvaihdon ja sisäilman laadun varmistaminen onkin avainasemassa, kun harkitset uuden kodin hankintaa. Tässä artikkelissa jaamme käytännön neuvoja siitä, mitä tarkistaa ja kysyä asuntonäytöllä ja ennen päätöksen tekemistä.


Asunnon valinnassa merkittävä tekijä on sen sisäilma. Sisäilman laatuun vaikuttaa monet seikat, kuten ilmanvaihtojärjestelmä, rakennusmateriaalit ja asunnon yleinen kunto. Tämän vuoksi onkin tärkeää ottaa selvää useista asioista ennen päätöksen tekemistä.


Asunnon sisäilmaa arvioidessa on kiinnitettävä huomiota mm. hajuhavaintoihin, kosteusjälkiin, venttiilien tilaan sekä rakennuksen yleiskuntoon. Myös yksityiskohdat, kuten keittiön ja kylpyhuoneen venttiilit, lattian kaadot sekä maanpinnan kaltevuus rakennuksen ympärillä, ovat tärkeitä seikkoja arvioitaessa.


Tieto on valttia asunnon hankinnassa. On tärkeää ottaa selvää rakennuksen korjaushistoriasta, tulevista suunnitelluista korjauksista sekä rakennuksen yleisestä kunnossapitovastuusta. Myös rakennuksen kuntotutkimukset, peruskuntoarvio sekä pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) ovat tietolähteitä, jotka voivat auttaa päätöksen teossa.


Kun lähdet asuntonäytölle, muista tutustua huoneistoon huolella. Ota selvää, onko asunnossa tehty kuntotarkastus, ja miltä asunnossa tuoksuu. Hajuaisti on tärkeä työkalu: jos asunto haisee ummehtuneelta tai pistävältä, tämä voi olla merkki sisäilmaongelmista. Varmista myös, että asunnossa on toimivat poisto- ja korvausilmaventtiilit ja että niiden pinnat ovat puhtaat.


Älä unohda tarkastaa asunnon pintamateriaalien kuntoa. Kosteuden tai homeen aiheuttamat jäljet, maalin hilseily tai pinnoitteiden tummuminen voivat olla merkkejä sisäilmaongelmista. Kysy myös, onko pintoja hiljattain uusittu, ja miksi.


Erityisen tärkeää on tarkastaa pakastimen, pesukoneiden ja vesikalusteiden ympärillä olevat pinnat sekä lattiakaivot. Tarkista, viettääkö maanpinta rakennuksesta poispäin ja minne sade- ja pintavedet ohjautuvat.

Ennen päätöksen tekemistä tutustu isännöitsijätodistukseen ja mahdollisesti mainittuihin asiakirjoihin. Selvitä tehdyt ja suunnitellut korjaukset. Onko rakennuksessa tehty peruskuntoarvio tai kuntotutkimuksia? Minkälainen on ilmanvaihtotapa? Onko rakennuksessa vesieristeitä ja routaeristeitä?


Lopuksi, kysy myyjältä tai vuokraajalta, mitä lausumia ja asiakirjoja hän haluaa liittää kauppakirjaan tai vuokrasopimukseen. Älä sitoudu (esimerkiksi maksamalla käsirahaa) ennen kuin olet tutustunut näihin.


Rohkaisemme kaikkia ottamaan sisäilman laadun huomioon asunnon hankinnassa. Meillä IVAeris Oy:ssä, ilmanvaihdon asennus- ja huoltoyhtiössä, tiedämme kuinka tärkeä merkitys laadukkaalla ilmanvaihdolla on asumisviihtyvyyteen ja terveyteen. Asiakastyytyväisyys, yhteistyö, vastuullisuus ja edistys ovat perusarvojamme. Autamme mielellämme kaikissa ilmanvaihtoon liittyvissä kysymyksissä.


WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE


IVAeris Oy

010 206 3000

www.aeris.fi

info@aeris.fi
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page