top of page

Ilmanvaihdon ylläpito ja huolto - Asukkaan ja taloyhtiön vastuut

Tässä artikkelissa mainittu vastuunjako ilmanvaihdon ylläpidossa ja huollossa on yleinen käytäntö, joka voi vaihdella eri taloyhtiöissä. Jokaisen taloyhtiön vastuunjako kannattaa selvittää erikseen, sillä se voi olla erilainen kuin tässä mainittu vastuunjako.


Asukkaan kannattaa ottaa yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään tai huoltoyhtiöön ja selvittää, mitä huoltotoimenpiteitä taloyhtiössä tehdään ja mitä niistä vastaa taloyhtiö ja mitä asukkaat. Tämä auttaa varmistamaan, että ilmanvaihto toimii kunnolla ja sisäilma pysyy terveellisenä.

Ilmanvaihtojärjestelmän käyttö ja huolto on erittäin tärkeää sisäilman laadun kannalta. Koneellinen ilmanvaihto on yleinen järjestelmä nykyajan rakennuksissa, ja sen ylläpitoon liittyy vastuita sekä asukkailla että taloyhtiöllä.

Taloyhtiön vastuulla on huolehtia siitä, että ilmanvaihtokoneet toimivat moitteetta ja että hormit ovat asianmukaisessa kunnossa. Ilmanvaihdon tulee toimia kuten on tarkoitettu ja että se on säädetty oikein. Taloyhtiön vastuulla on myös raitisilmasuodattimien vaihto ja laitteistojen säännöllinen puhdistus. Taloyhtiön kannattaa tehdä huoltosopimus asennus- ja huoltoyhtiön kanssa, jolloin huolto tapahtuu sovitun aikataulun mukaan.


Asukkaan vastuulla on pitää ilmanvaihtoventtiilit ja liesituulettimen tai -kuvun puhtaina pölystä, rasvasta ja muusta liasta. Asukkaiden tulee käyttää ilmanvaihtojärjestelmää ohjeiden mukaan ja pitää venttiilit puhtaina. Ilmanvaihtolaitteen käyttö on tärkeää, eikä se saa olla kokonaan pois päältä.


Asukkaan vastuulla ovat myös korvausilmaventtiilien puhtaanapito pölystä, imuroiden ja pyyhkien niitä säännöllisesti. Mikäli venttiileissä on suodatin, se tulee vaihtaa tai puhdistaa säännöllisesti. Poistoilmaventtiilit puhdistetaan muutaman kerran vuodessa.


Huoltosopimuksen tekeminen IVAeris Oy:n kanssa auttaa asukkaita ja taloyhtiöitä varmistamaan ilmanvaihtojärjestelmän asianmukaisen toiminnan ja puhtaan sisäilman. Muista myös noudattaa laitteiden valmistajan antamia ohjeita niiden käytössä ja huollossa.

WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE


IVAeris Oy

010 206 3000

www.aeris.fi

info@aeris.fi


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page