top of page

Mekaaninen vs. luonnollinen ilmanvaihto: kumpi sopii paremmin tartuntatautien hallintaan?

Ilmanvaihdon suunnitteluun tartuntatautien hallinnassa tulisi suhtautua kohdennetusti, resurssit, järjestelmän kustannukset ja riskienhallinta huomioiden. Parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi on tärkeää arvioida sekä mekaanisen että luonnollisen ilmanvaihtojärjestelmän ominaisuudet ja vaikutukset.


Esimerkiksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa on tyypillistä rajoittaa mekaanisen ilmanvaihdon käyttöä tärkeimmissä lääkinnällisissä tiloissa, kuten eristyshuoneissa ja leikkaussaleissa. Potilashuoneissa taas mekaanista ilmanvaihtoa ei yleensä vaadita, vaan luonnollinen ilmanvaihto avattavien ikkunoiden kautta on yleisin ratkaisu. Toisaalta Yhdysvalloissa kaikkien tilojen vaaditaan olevan mekaanisen ilmanvaihdon piirissä.


Mekaanisen ilmanvaihdon asentaminen ja ylläpito voivat olla kalliita, erityisesti eristyshuoneissa. Se ei aina toimita suositeltua ilmanvaihdon määrää ja saattaa epäonnistua ylläpitämään negatiivista painetta. Lisäksi mekaanisen ilmanvaihdon käytön ongelmia voi syntyä lääketieteellisen ja teknisen henkilökunnan välisen aktiivisen yhteistyön puutteesta.


Luonnollisessa ilmanvaihdossa haasteita voi tuottaa esimerkiksi olosuhteiden muuttuminen – se toimii vain, kun luonnollisia voimia, kuten tuulta, on saatavilla, ja kun sisään- ja ulospuhallusaukot ovat avoinna.


Onkin selvää, että sekä mekaaniset että luonnolliset ilmanvaihtojärjestelmät voivat olla yhtä tehokkaita tartuntatautien hallinnassa. Tämä kuitenkin riippuu monista tekijöistä, kuten ilmastonmuutoksista ja järjestelmän asennuksen ja ylläpidon haasteista.


Luonnollisen ilmanvaihdon etuna on, että se voi olla edullisempi ja energiatehokkaampi vaihtoehto, kun olosuhteet ovat suotuisat. Jos nykyisessä terveydenhuollon tilassa on jo luonnollinen ilmanvaihto, tämä järjestelmä tulisi hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti ennen muiden ilmanvaihtojärjestelmien harkitsemista. Tämä kuitenkin edellyttää, että ilmastolliset olosuhteet ovat suotuisat sen käyttöön.


Sekä mekaanisen että luonnollisen ilmanvaihdon suunnittelu ja ylläpito vaativat huolellisuutta, tiukkoja standardeja ja monipuolista suunnittelua. Molemmissa järjestelmissä on omat haasteensa, mutta kun niitä käytetään oikein, ne voivat olla yhtä tehokkaita tartuntatautien hallinnassa.


IVAeris Oy:n asiantuntijat auttavat sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivan ilmanvaihtoratkaisun, olipa kyseessä sitten mekaaninen tai luonnollinen ilmanvaihto. Olemme sitoutuneet tarjoamaan asiakkaillemme parhaan mahdollisen palvelun ja tuen ilmanvaihtoon liittyvissä kysymyksissä. Me tiedämme, me välitämme ja me hoidamme homman.WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE


IVAeris Oy

010 206 3000

www.aeris.fi

info@aeris.fiViimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page