top of page


Puhdista ilmanvaihtokanavat – Hengitä parempaa ilmaa


IV-puhdistus Espoo, Vantaa, Helsinki ja koko Uusimaa

Ilmanvaihtojärjestelmien säännöllinen puhdistus on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun varmistamiseksi. Likaantuneet kanavat ja laitteet voivat heikentää ilmanlaatua, pahentaa allergioita ja vähentää energiatehokkuutta. Kansan suussa puhutaankin ilmanvaihtokanavien nuohouksesta, IV-puhdistuksesta tai kanaviston harjauksesta, mutta todellisuudessa kyseessä on huomattavasti monimutkaisempi prosessi, joka kattaa koko ilmanvaihtojärjestelmän puhdistuksen.

 

  • Painovoimaiset järjestelmät: Näissä rakenneainekanavat vaurioituvat helposti pyörivistä harjoista, joten oikea menetelmä on harjan läpityöntö. Lisäksi venttiilit ja korvausilmaventtiilit on pestävä ja niiden suodattimet vaihdettava.

  • Poistoilmanvaihtokohteet: Täällä puhdistetaan kanaviston lisäksi myös venttiilit ja korvausilmaventtiilit sekä vaihdetaan suodattimet. Lisäksi katolla sijaitseva huippuimuri on avattava ja puhdistettava.

  • LTO-järjestelmät: Näissä on eniten työtä, sillä edellisten toimenpiteiden lisäksi puhdistetaan myös ilmanvaihtokone, sen puhaltimet ja lämmöntalteenottokenno. Koneen suodattimet on myös vaihdettava.

Lue lisää: Koneellinen ilmanvaihto

Joskus vaikka kanavisto ei ole likainen, laiteisto saattaa silti vaatia puhdistusta erikseen. Likaantuneet ilmanvaihtokanavat voivat aiheuttaa monia ongelmia, kuten huonontunutta ilmanlaatua, allergioiden pahenemista ja energiatehokkuuden heikkenemistä. Ennen vuotta 2018 määräykset olivat selkeät: poistokanavat tuli puhdistaa viiden vuoden välein ja tuloilmakanavat vähintään kymmenen vuoden välein. Tämä tarkoitti, että painovoimaiset järjestelmät tuli puhdistaa kymmenen vuoden välein ja muut järjestelmät vähintään viiden vuoden välein, sillä muissa järjestelmissä on aina koneellinen poistoilmanvaihto.

 

Vuoden 2018 uuden sisäilmamääräyksen myötä tuli muutos: kanaviston puhtaustasoa tulee seurata ja puhdistaa heti kun tarve ilmenee. Tämä ei ole löysempi määräys, vaan se tähtää tehokkaampaan ja tiheämpään puhdistukseen. Ulkoilmassa on runsaasti pölyä ja epäpuhtauksia, jotka pääsevät sisätiloihin huonosti suodatetun ilmanvaihdon kautta tai hallitsemattomasti esimerkiksi ikkunoiden kautta. Erityisesti kaupunkialueilla ilmanlaatu voi olla niin heikkoa, että se vaikuttaa merkittävästi terveyteen, ellei ilmanvaihtojärjestelmää huolleta asianmukaisesti ja suodattimia vaihdeta riittävän usein.

 

Pohjoismaissa ja Suomessa sisäilman laatu on kriittisen tärkeää, sillä vietämme noin 90% ajastamme sisätiloissa. EU:n tutkimusten mukaan huono ilmanlaatu lyhentää elinikää merkittävästi, mikä korostaa ilmanvaihtolaitteiden kunnossapidon tärkeyttä.

 

Ilmanvaihtokanavien ja -koneiden likaantumiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten asukkaiden määrä, kotieläimet ja ympäristö. Monessa kodissa ilmanvaihtokanavien puhdistus on suositeltavaa järjestää parin vuoden välein. Ammattikeittiöt ja muut paljon palokaasuja ja pölyä tuottavat laitokset ovat oma lukunsa: niiden poistoilmanvaihtokanavat likaantuvat nopeasti, ja lain mukaan ne on puhdistettava vuosittain tulipalojen ja terveysriskien ehkäisemiseksi. Valitettavasti moni ravintola laiminlyö tämän velvoitteen, kunnes terveysviranomainen puuttuu asiaan.

 

Jos haluat tietää tarkemmin, miten ilmanvaihtokanavien puhdistus suoritetaan omakotitaloissa, löydät yksityiskohtaisen kuvauksen menetelmistä ja työvaiheista tästä artikkelista: Miten ilmanvaihtokanavien puhdistustyö suoritetaan?

Ilmanvaihto Aeris tarjoaa kaikki ilmanvaihtojärjestelmien puhdistuspalvelut Espoossa, Vantaalla, Helsingissä ja koko Uudellamaalla. Tutustu alla oleviin ilmanvaihdon puhdistuspalveluihimme, tarkista niiden sisällöt tai osta suoraan painamalla hintalapun.


Tarjoamamme puhdistuspalvelut
 

1292

IV kanavien puhdistus (max 380 m²)

925

IV kanavien puhdistus (max 260 m²)

595

IV kanavien puhdistus (max 150 m²)


Referenssit puhdistuksista
 

Emme aina ehdi tai muista kirjoittaa jokaisesta työkohteesta, mutta vuosittain hoidamme satoja erilaisia ilmanvaihtotöitä. Dokumentoimme jokaisen projektin huolellisesti valokuvin ja muistiinpanoin, vaikka asiakas ei tilaisikaan kuvallista raporttia.

 

Alta löydät listan suorittamistamme puhdistustöistä vuosien varrelta. Tutustu referensseihimme ja näe konkreettisesti, miten olemme parantaneet asiakkaidemme ilmanvaihdon laatua ja energiatehokkuutta.

 

Voit nyt tarkistaa referenssimme ja nähdä konkreettisesti, kuinka olemme auttaneet asiakkaitamme saavuttamaan paremman ilmanvaihdon laadun ja energiatehokkuuden.

2022

Puhdistus

Espoo

IVAeris Oy suoritti Aalto-yliopiston biotuotteiden ja biotekniikan laboratoriossa ilmanvaihtokanavien puhdistuksen, huollon sekä ilmamäärien mittauksen ja säädön. Työn laadun valvoi ulkopuolinen taho, ja se täytti tiukat P1-puhtauskriteerit. Puhdistus suoritettiin huolellisesti alipaineistamalla tilat ja käyttämällä tehokkaita harjakoneita, mikä varmisti järjestelmän optimaalisen toiminnan.

2022

Puhdistus

Espoo

IVAeris Oy toteutti laajan ilmanvaihdon puhdistus- ja säätötyön Espoon Itä-Soukassa sijaitsevassa kerrostalokompleksissa Bravida Oy:n toimeksiannosta syksyllä 2022 ja keväällä 2023.

2019

Puhdistus

Espoo

IVAeris Oy:n ammattilaiset suorittivat laadukkaan ilmanvaihtokanavien puhdistuksen ja ilmamäärien mittauksen sekä säädön Espoon Kahdeksas huvilatie 9:n kahdessa asunnossa.

2019

Puhdistus

Helsinki

IVAeris Oy toteutti toimistorakennuksen ilmanvaihtojärjestelmän perusteellisen puhdistuksen ja ilmamäärien mittauksen ja säädön. Työssä havaittiin järjestelmän hapettumista ja ruostetta sekä kanavien tiiviyden puutteita.

2022

Puhdistus

Espoo

Orionin pääkonttorissa ja Espoon tehtaassa suoritettiin vanhojen kanavistojen ja keittiön rasvakanavien nuohous vuonna 2022. Työ vaati tarkkuutta ja huolellisuutta, sillä ilmanvaihtojärjestelmän puhtaus ja tiiveys ovat kriittisiä lääkevalmistuksessa. Työntekijät kävivät turvallisuuskoulutuksen ennen rakennukseen pääsyä. Nuohous toteutettiin mekaanisilla harjakoneilla ja alipaineistajilla. Kohteesta ei saa julkaista kuvia turvallisuussyistä.

2022

Puhdistus

Helsinki

IVAeris Oy toteutti Kasarmikatu 36:ssa sijaitsevan kerrostalon ilmanvaihdon puhdistuksen 19.1.2023. Työn suoritti ammattitaitoinen tiimimme, joka huolehti 3. ja 6. kerroksen ilmanvaihtokanavien perusteellisesta nuohouksesta.

2019

Puhdistus

Espoo

IVAeris Oy toteutti omakotitalossa kattavan ilmanvaihtokanavien puhdistuksen ja ilmamäärien mittauksen sekä säädön. Työ sisälsi kanaviston puhdistuksen, suodattimien vaihdon ja ilmamäärien säädön.

2019

Puhdistus

Espoo

Suoritimme taloyhtiön ilmanvaihtojärjestelmän huollon ja säädön Espoossa 17.6.2019. Työhön kuului ilmanvaihtokanavien puhdistus sekä ilmamäärien mittaus ja säätö kolmessa asunnossa. Näin varmistettiin puhtaan ja terveellisen sisäilman laatu.

2023

Puhdistus

Espoo

IVAeris Oy toteutti laajan ilmanvaihdon puhdistus- ja säätötyön Espoon Itä-Soukassa sijaitsevassa kerrostalokompleksissa Bravida Oy:n toimeksiannosta syksyllä 2022 ja keväällä 2023.

2019

Puhdistus

Espoo

IVAeris Oy toteutti Törmänsivu 1:n omakotitalon ilmanvaihtojärjestelmän puhdistuksen sekä ilmamäärien mittauksen ja säädön, parantaen asuinolosuhteiden laatua.

2019

Puhdistus

Espoo

IVAeris Oy suoritti perusteellisen ilmanvaihtokanavien puhdistuksen ja ilmamäärien mittauksen ja säädön Laaksolahden Kappelissa Espoossa. Venttiilit pestiin, kanavisto puhdistettiin ja suodattimet vaihdettiin.

bottom of page