Rasvakanava: paloturvallisuus, laki ja vastuukysymykset
- Mikael Denut

- 14.4.
- 7 min käytetty lukemiseen
Mitä Porvoon tapaus opetti?

Elokuussa 2022 Porvoon vanhassa kaupungissa sijaitsevan ravintola Meat Districtin keittiössä syttynyt tulipalo oli paitsi traaginen, myös täysin ennaltaehkäistävissä ollut tapaus. Tulipalo ei ainoastaan vaurioittanut suojeltua rakennusta, vaan pysäytti useiden yritysten liiketoiminnan kuukausiksi, aiheutti merkittäviä taloudellisia tappioita ja vaaransi laajasti ihmisten terveyden ja turvallisuuden.
Käräjäoikeuden antama tuomio maaliskuussa 2025 toi esiin karun totuuden: yleisvaaran tuottamus oli seurausta paloturvallisuusvastuiden laiminlyönnistä, teknisten määräysten sivuuttamisesta ja puutteellisesta ilmanvaihtojärjestelmän ylläpidosta.
Palo ei alkanut sattumalta – se oli seurausta useista yhdistyvistä laiminlyönneistä
1. Rasvakanavan puhdistusta ei tehty riittävän usein
Rasvakanavaan oli kertynyt jopa 42 mm paksuinen rasvakerros, vaikka aiemmasta puhdistuksesta oli kulunut 18 kuukautta. Keittiö oli ollut aktiivikäytössä, mutta rasvakanavan nuohous oli viivästynyt. Vaikka puhdistus oli tilattu, sitä ei ollut vielä ehditty tehdä ennen palon syttymistä.
2. Puuhiiligrillin käyttö oli ohjeiden vastaista
Grilliä käytettiin sytyttämiseen tarkoitetun sytytyspalan sijaan puuklapeilla ja puisilla viinilaatikoilla, jotka aiheuttivat suuremman liekin. Tämä liekki osui huuvan rasvasuodattimiin, jotka syttyivät ja levisivät rasvakanavaa pitkin ylös.
3. Rasvakanavan paloeristys oli puutteellinen
Kanava ei täyttänyt määräysten mukaisia paloeristysvaatimuksia (vaadittu EI 120 toteutui vain noin EI 30–60 tasolla). Tämä mahdollisti palon leviämisen rakennuksen rakenteisiin puhdistusluukun rikkouduttua huippuimurin pudottua.
4. Ilmanvaihtokone ja huippuimuri olivat väärän tyyppisiä
Puhallin ei kestänyt keittiön lämpökuormia – sen sallitut olosuhteet olivat +40 °C, mutta puuhiiligrillin käytössä lämpötila nousi reilusti tämän yläpuolelle. Moottori suli, irtosi ja aiheutti mekaanisen vaurion, joka kiihdytti palon leviämistä.
5. Rakennusluvasta ei huolehdittu
Rasvakanavan, huuvan ja puuhiiligrillin asennukset tehtiin ilman rakennuslupaa, suunnitelmia tai loppukatselmusta – suojellussa rakennuksessa, keskellä Porvoon vanhaa kaupunkia. Tämä on suora rike maankäyttö- ja rakennuslakia vastaan.

Tapaus ei ollut yksittäinen virhe: se oli esimerkki järjestelmällisestä laiminlyönnistä
Tapaus osoittaa, miten useiden pienten virheiden ja ohitusten ketju voi johtaa laajamittaiseen katastrofiin. Jokainen keittiön rakenteellinen, tekninen ja toiminnallinen osa on osa kokonaisuutta, jonka turvallisuus perustuu ennakoivaan huoltoon ja asiantuntevaan toteutukseen.
Porvoon palossa kyse ei ollut huonosta tuurista, vaan siitä, että:
Rasvakanavaa ei puhdistettu ajoissa
Laitteet eivät vastanneet käyttötarkoitusta
Palotekniset vaatimukset jätettiin täyttämättä
Käyttötavat olivat ohjeiden vastaisia
Dokumentaatio ja valvonta puuttuivat
Kaikki nämä ovat asioita, joihin ammattitaitoinen ilmanvaihtoyritys – kuten IVAeris Oy – olisi puuttunut ennen kuin mitään olisi ehtinyt tapahtua.
Miksi tämä on tärkeää sinun kiinteistösi kannalta?
Jos keittiössäsi on rasvakanava, puuhiiligrilli tai intensiivinen ruoanvalmistus, tämä tapaus on suora varoitus siitä, mitä voi tapahtua ilman asiantuntevaa huoltoa ja seurantaa. Palovakuutus ei korvaa vastuuta – eikä pelasta liiketoimintaa, joka keskeytyy useiksi kuukausiksi tai lopullisesti.
Meidän tehtävämme on varmistaa, ettei sinun ravintolastasi tule seuraava esimerkki.
Miten rasvapalo syttyy?
Keittiön rasvakanavat ja huuvat keräävät ruoanvalmistuksessa syntyviä rasvahiukkasia ja höyryjä. Ilman säännöllistä puhdistusta nämä kerrostumat muuttuvat erittäin syttyväksi palomateriaaliksi.
Tulipalon vaara kasvaa, kun:
Huolto laiminlyödään (rasvakertymä)
Grilliä tai uunia käytetään ohjeiden vastaisesti (esim. puuklapeilla, viinilaatikoilla)
Laitteet eivät ole lämpötilalle soveltuvia (kuten +40 °C rajoitettu huippuimuri puuhiiligrillin yläpuolella)
Paloeristys ei täytä määräyksiä (EI 60–EI 120)

Esimerkkejä tunnetuista rasvapaloista
Viime vuosien ravintolapalot Suomessa
Pelastuslaki ja puhdistusvelvollisuus
Pelastuslaki (379/2011, 13 §) määrää:
“Rakennuksen omistajan, haltijan ja toiminnanharjoittajan on huolehdittava siitä, että ilmanvaihtokanavat ja -laitteet on huollettu ja puhdistettu siten, ettei niistä aiheudu tulipalon vaaraa.”
Tämä tarkoittaa, että rasvakanavan puhdistus on lakisääteinen velvoite – ja sen laiminlyönti voi johtaa sekä siviili- että rikosoikeudelliseen vastuuseen
Miten rasvakanavan puhdistus suoritetaan?
IVAeris Oy:n puhdistuspalvelut noudattavat SFS-EN 15780 -standardia ja viranomaisohjeita. Prosessi koostuu:
1. Alkukartoitus
Työalue suojataan
Käydään läpi huuvat, suodattimet, kanavat ja huippuimuri
Dokumentoidaan rasvakerrostumat ja ongelmakohdat
2. Rasvahuuvan ja suodattimien puhdistus
Käytetään emäksisiä rasvanpoistoaineita ja mekaanisia kaapimia
Asiakasta ohjeistetaan suodattimien huollosta
3. Kanavistojen puhdistus
Kevyelle rasvalle: nylonharjat
Kovettuneelle rasvalle: teräsharjat, rasvahakkurit
4. Huippuimurin puhdistus
Siivekkeet pestään ja toiminta tarkistetaan
Rakenteet kuvataan ja mahdolliset viat dokumentoidaan
5. Dokumentointi
Toimitetaan asiakkaalle viranomaiskelpoinen puhdistuspöytäkirja
Kuinka usein rasvakanavat on puhdistettava?

Mitä riskejä liittyy puhdistuksen laiminlyöntiin?
Tulipalo – kuten Porvoossa, kun rasvaa oli yli 40 mm kanavassa
Vesivahinko – kondenssiongelmat ja tukkeutuneet kanavat
Savuhaitat – henkilövahinkoja ja asiakastyytyväisyyden lasku
Mainehaitta – asiakkaat haisevat ruoalta ja rasvalta
Taloudelliset vahingot – keskeytynyt liiketoiminta, tuhansien eurojen kustannukset
Asiakaskokemus on myös ilmanvaihtokysymys
Hyvä ilmanvaihto ei vain ehkäise paloja – se parantaa ravintolan viihtyisyyttä:
Hajuton ruokasali
Tyytyväisemmät asiakkaat
Asiakaspalautteen paraneminen
Työskentelyolosuhteiden parantuminen henkilökunnalle
Miksi valita IVAeris Oy?
IVAeris Oy yhdistää asiantuntemuksen, luotettavuuden ja tehokkuuden:
Ammattitaitoinen henkilökunta: Kaikki työntekijät ovat koulutettuja ja noudattavat lakeja sekä standardeja.
Asiakaskohtaiset ratkaisut: Palvelumme räätälöidään keittiösi erityistarpeisiin.
Kokonaisvaltainen lähestymistapa: Puhdistus ei vain täytä lakisääteisiä vaatimuksia, vaan parantaa keittiösi toimivuutta ja asiakaskokemusta.
Älä anna seuraavan otsikon olla sinun ravintolasi nimi. Tilaa rasvakanavien puhdistus säännöllisesti ja asiantuntevasti.
IVAeris Oy auttaa sinua varmistamaan, että keittiösi ilmanvaihtojärjestelmä on turvallinen, tehokas ja määräysten mukainen.
WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE
IVAeris Oy
010 206 3000






