Ilma kojeelta huoneeseen, puhtausluokat ja suodatus


Seuraava teksti perustuu Pentti Harjun Ilmastointitekniikan oppikirja 1:n materiaaliin. Tämä kirjoitus on tiivistelmä kirjan kappaleesta. Harjun teos on paras lähde ilmanvaihtotekniikkan tietoihin ja tiivistelmämme ei olle lähellekään yhtä kattava, mutta antaa hyvän pintaraapaisun aiheesta. Mikäli tiivistelmä herättää mielenkiintoa, suosittelen hankkimaan kirjan suoraan kirjailijan sivujen kautta:
http://www.penantieto-opus.fi/category/13/ilmastointitekniikka

Ilmanvaihdon avulla ylläpidetään laadukasta sisäilmaa. Tuloilmaa on pidetty yleensä ulkoilmaa puhtaampana ja ilmanvaihtojärjestelmän puhtausluokituksella varmistetaan ilmanvaihtojärjestelmän läpi virtaavan tuloilman hyvä laatu. Puhdistusluokka P1 tai P2 valitaan rakennuksen suunnitteluvaiheessa ja sen avulla asennetaan puhdas järjestelmä. Se on rakennuttajan tavoite, ei viranomaismääräys.


Poistoilmaluokat Suomen rakennusmääräyskokoelman osan D2/2003 mukaan kertoo, mitä toimenpiteitä poistoilmalle tulee tehdä. Poistoilmaluokan 1 mukainen poistoilma (esim. hajuton toimistotila) sisältää vain vähän epäpuhtauksia ja ilma soveltuu palautus- tai siirtoilmaksi. Poistoilmaluokan 2 poistoilma (esim. asuinhuone) sisältää jonkin verran epäpuhtauksia ja sitä voidaan käyttää siirtoilmana esim. WC-tiloihin. Poistoilmaluokan 3 poistoilman (esim. WC- ja pesutilat) laatua heikentävät kosteus, kemikalit tai hajut. Poistoilmaluokan 4 poistoilmaa (esim. ammattikäyttöiset grillit) ei voi käyttää palautus- eikä siirtoilmana.


Meptek Oy:n ilmanvaihtojärjestelmä toimii siten, että ulkoa tuleva ilma suodatetaan, siihen lisätään lämpöä poistoilmasta (LTO) ja ilmaa voidaan lämmittää vielä lisää kojeen jälkilämmityspatterilla. Tämän jälkeen ilma puhalletaan huoneisiin.  Suodatettu poistoilma menee LTO-laitteen kautta ulos. Kiertoilman avulla takan tai lämpöpumpun lämpö voidaan levittää koko taloon. Järjestelmään voidaan lisäksi kytkeä maalämpöpumppu viilentämään yli 17 asteista ulkoilmaa.


Isoon ilmanvaihtojärjestelmään kuuluu keskuskoje, kanavisto ja huoneiden ilmanjakolaitteet. Käytössä oleva ilma likaantuu, joten sitä täytyy jatkuvasti korvata uudella käsitellyllä ilmalla. Raikasta ilmaa sisäänottava ilmanottolaite ja käytettyä ilmaa poistava ulospuhallushajotin ovat