top of page

IV-kanaviston puhdistus


Asiakkaat kysyvät usein kuinka ilmanvaihtokanaviston puhdistus tehdään. Tässä löytyy ohje niin harrastajille kuin alan ammattilaisillekin. Mikäli haluat vielä tarkempaa tietoa puhdistusprosessista, suosittelen lukemaan ohjeemme ”Miten ilmanvaihdon puhdistustyö suoritetaan?”.

IV-kanaviston puhdistus aloitetaan irrottamalla IV-koneen etulevy sekä sammuttamalla IV-kone esim. irrottamalla sulake. Poistetaan LTO-kenno, puhaltimet sekä likaiset suodattimet.


MUH Ilmava IV-kone
MUH Ilmava IV-kone

LTO-kenno imuroidaan ja pestään tarvittaessa. Tämän jälkeen kenno desinfioidaan ja jätetään kuivumaan.

MUH Ilmava IV-kone ilman suodattimia ja LTO
IV-kone ilman suodattimia ja LTO

Tarkistetaan puhaltimien moottoreiden toimivuus,

puhaltimien käyttöikä on n. 10 vuotta, jonka jälkeen puhaltimet alkavat pitää laakeriääntä. Puhaltimet puhdistetaan, sillä niihin kertynyt pöly pienentää puhaltimen siirtämää ilmamäärää sekä aiheuttaa puhaltimien pyörimisessä epätasapainoa. Tämä taas rasittaa moottoria ja laakereita.


IV-kone alipaineistetaan. Järjestelmä alipaineistetaan joko IV-koneesta tai jäteilmakanavasta. Alipaineistus jäteilmakanavasta voi tulla kyseeseen, mikäli jäteilmakanava on talon seinässä. Yleensä jäteilmakanava on talon katolla. Alipaineistajalla on oma vähintään F7 luokan suodatin, jota voi käyttää sisällä. Mikäli alipaineistajalla ei ole omaa suodatinta, ilma johdetaan letkulla ulos esim. ikkunasta.

Ilmanvaihtokone alipaineistettuna
Ilmanvaihtokone alipaineistettuna

Tulo- ja poistoilmaventtiilit poistetaan ja kanavien päät tulpataan muovitulpalla.


Venttiilit pestään tiskiaineella ja sienellä. Poistopuolen venttiilit ovat yleensä pölyisempiä, joskus täysin tukossa. Poistetut venttiilit tulee merkata venttiilin sisäpuolelle, jotta ne osataan laittaa oikeille paikoilleen pesun jälkeen.

LTO:n ja venttiilin pesu
LTO:n ja venttiilin pesu

Aloitetaan kanavien harjaus. Poistetaan tulppa harjattavan putken päästä, muut kanavat ovat tulpattuina. Pyörivän harja työnnetään kanavaan ja harjan avulla saadaan irtopöly liikeelle, alipaineistaja imee kanavasta irronneen lian suodattimiinsa. Harjaus tehdään uloimmasta venttilistä kohti IV-konetta.

IVAeris Oy:n Daniel harjaa kanavat
Kanavien harjaus

Puhdistusjärjestyksellä ei ole niin suurta merkitystä, mutta järjestys tulee kuitenkin miettiä siten, että kaikki kanavat tulevat harjatuksi.

Jäteilmakanavan harjaus katolta
Jäteilmakanavan harjaus katolta

Herkät esineet kannattaa poistaa nuohouksen tieltä, sillä kanavista saattaa irrota pieni määrä pölyä nouhouksen yhteydessä. Lisäksi tarvitaan tilaa pienille A-tikkaille ventiilien läheisyydessä. Harjauksessa tulee varoa seinässä mahdollisesti olevaa tapettia sekä sitä, ettei harja tule ulos jostain toisesta kanavasta ja mahdollisesti riko tapettia tai herkkiä esineitä.


Lopuksi harjataan IV-koneen tai ulkokautta jäte- sekä raitisilmakanavat. Pölymimurilla siivotaan kanavistosta mahdollisesti irronnut irtopöly ja lika. IV-kone puhdistetaan imuroimalla ja pyyhkimällä kostealla liinalla.


IV-kone kasataan takaisin ja asennetaan puhtaat suodattimet. Merkitään tarralla suodattimien vaihtoajankohta.


Asennetaan venttiilit paikoilleen ja muistetaan poistaa muovitulppa kanavasta. Ennen puhdistettujen venttiilien paikalleen asennusta on tärkeää pestä kädet saippualla, sillä muuten pölystä likaantuneet kädet jättävät tummia sormenjälkiä venttiileihin sekä seinään/kattoon.


Lopuksi mitataan ilmamäärät ja säädetään järjestelmä tarvittaessa.

IVAeris Oy:n Niina ja Daniel mittaa ilmamäärät
Lopuksi mitataan ilmamäärät

Jos epäilet ilmanvaihdon ongelmia ja välität terveellisestä sisäilmasta, ota yhteyttä ammattiaiseen tänään!


IVAeris Oy

010 206 3000

www.aeris.fi

info@aeris.fi

771 katselukertaa0 kommenttia

Commentaires


bottom of page