top of page

Mikä on alipaine ja ylipaine ja miten ne vaikuttavat ilmanvaihtoon?

IVAeris Oy on ilmanvaihtoon erikoistunut asennus- ja huoltoyhtiö, joka tarjoaa korkealaatuisia palveluita asiakkailleen. Tässä artikkelissa käsittelemme ilmanvaihtojärjestelmän painetasapainon merkitystä ja sitä, miksi lievä alipaine on tavoiteltavaa ilmanvaihdossa. Pieni alipaine auttaa suojaamaan rakennusta kosteus- ja homeongelmilta, kun taas ylipaine voi pahentaa näitä ongelmia.


Miksi tavoitella pientä alipainetta ilmanvaihdossa?


Vaikka Suomen määräysten mukaan ilmanvaihtojärjestelmän tavoitteena on tasapainoinen ilmanvaihto, käytännössä on syytä säätää järjestelmä hieman alipaineen puolelle. Tämä johtuu muun muassa seuraavista syistä:

  1. Likaantuvat suodattimet: Ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet keräävät ajan myötä likaa ja pölyä, mikä vähentää poistoilman tehoa. Täydellinen tasapaino voi muuttua ylipainoksi vain parissa viikossa, jos suodattimet likaantuvat.

  2. Kosteuden hallinta: Pieni alipaine auttaa hallitsemaan rakennuksen kosteutta. Alipaineen avulla ilma virtaa rakennuksen sisään ulkoa, mikä estää kosteuden kertymistä rakenteisiin ja minimoi homeongelmien riskiä.

  3. Turvallisuus ja järkevyys: Asettamalla ilmanvaihtojärjestelmän säädön noin pari prosenttia alipaineen puolelle varmistetaan, että järjestelmä toimii tehokkaasti ja turvallisesti. Tämä vähentää kosteus- ja homeongelmien riskiä sekä parantaa sisäilman laatua.


Ylipaineen haitat


Ylipaine ilmanvaihdossa voi aiheuttaa useita ongelmia:

  1. Kosteuden kertyminen rakenteisiin: Ylipaine työntää sisäilmaa ulos rakennuksesta rakenteiden kautta, mikä voi aiheuttaa kosteuden kertymistä rakenteisiin ja sitä kautta homekasvun edellytyksiä.

  2. Sisäilmaongelmien paheneminen: Ylipaine voi pahentaa sisäilmaongelmia, sillä rakenteisiin kertyvä kosteus ja epäpuhtaudet voivat heikentää sisäilman laatua.

Ilmanvaihtojärjestelmän tavoitteena on ylläpitää tasapainoista ilmanvaihtoa rakennuksessa, mutta käytännössä on suositeltavaa säätää järjestelmä hieman alipaineen puolelle. Tämä varmistaa paremman kosteuden hallinnan ja pienentää kosteus- ja homeongelmien riskiä.

On tärkeää huolehtia ilmanvaihtojärjestelmän säännöllisestä huollosta ja puhdistuksesta, jotta suodattimet eivät likaannu ja aiheuta ylipainetta. IVAeris Oy tarjoaa asiantuntevia palveluita ilmanvaihtojärjestelmän asennukseen, huoltoon ja säätöön, jotta voit nauttia terveellisestä ja miellyttävästä sisäilmasta.


Muistathan, että ilmanvaihtojärjestelmän oikea säätö ja huolto eivät ainoastaan paranna sisäilman laatua ja vähennä kosteusongelmia, vaan ne voivat myös säästää energiaa ja pienentää lämmitys- ja jäähdytyskustannuksia.


IVAeris Oy toimii paikallisena ja luotettavana kumppanina ilmanvaihdon asennus- ja huoltotöissä. Meille asiakkaat eivät ole vain numeroita, vaan haluamme tarjota henkilökohtaista palvelua ja parantaa rakennusten sisäilman laatua. Älä epäröi ottaa yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää ilmanvaihtoon liittyen. Yhdessä voimme tehdä kaupankäynnistä inhimillisen kokemuksen, laadukasta työnjälkeä unohtamatta. Huolehdi ilmanvaihdostasi ja nauti puhtaasta, terveellisestä sisäilmasta ilman haitallisia epäpuhtauksia. Jos epäilet ilmanvaihdon ongelmia ja välität terveellisestä sisäilmasta, ota yhteyttä IVAeris Oy:n tänään!


WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE


IVAeris Oy

010 206 3000

www.aeris.fi

info@aeris.fi
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page